curating architecture news, competitions and events from around the world
Thursday, January 27th, 2022
Bispeberg Laboratory and Logistics by Mikkelsen Architects
Photograph © Hampus Berndtson

Bispeberg Laboratory and Logistics by Mikkelsen Architects

Bispebjerg Hospital in Copenhagen is a heritage-listed complex designed by Danish architect Martin Nyrop ...

Bispebjerg Hospital in Copenhagen is a heritage-listed complex designed by Danish architect Martin Nyrop. The hospital is currently the focus of a master plan development aiming to upgrade the hospital's facilities to align with modern requirements. In anticipation of this Mikkelsen Architects have orchestrated this upgrade with a new intervention on the campus — ‘Lab Log’.

Bispeberg Laboratory and Logistics by Mikkelsen Architects
Photograph © Hampus Berndtson

The task of updating existing building stock is a topic that must be tackled given the environmental challenges we face, particularly when that stock holds cultural significance. As a result, the response used must be measured and contextually appropriate. At first, glance, factoring in the context of the site (namely the red brick) one may conclude that aligning a new intervention with a similar material may be appropriate.

Bispeberg Laboratory and Logistics by Mikkelsen Architects
Photograph © Hampus Berndtson
Bispeberg Laboratory and Logistics by Mikkelsen Architects
Photograph © Hampus Berndtson

However, when looking at the challenges holistically, the use of prevalent construction materials and systems offers a more resilient, flexible and agile response, especially for a building that must operate as the hub of a modern healthcare institution heading into a long transition. 

Bispeberg Laboratory and Logistics by Mikkelsen Architects
Photograph © Hampus Berndtson

To meet daylight regulations and allow users to experience the landscape of the existing campus around, floor to ceiling glass is used, while operable expand mesh shutters mitigate solar gain and when closed, facilitate a filtered visual connection with the landscape, akin to a net curtain — an effect created by the orientation of the shutter mesh. Also used in this system is anodised aluminium and structural glass, which, when set against the red brick and foliage of the landscape, creates a sensitive contextual integration of a modern system into the existing fabric.

Bispeberg Laboratory and Logistics | Project Details

  • Architects: Mikkelsen Architects
  • Area:  10,000 sq.m.
  • Year:  2018
  • Photographs:  Hampus Berndtson
  • City:  København
  • Country:  Denmark
  • Program
    LOCATION
    apartmentmagnifiercrossmenuchevron-down
    linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram