UTS Central by fjcstudio

The University of Technology Sydney campus is unique, due to its CBD fringe location. This brings significant limitations on space and necessitates vertical rather than horizontal campus growth while offering enviable opportunity for public engagement.

UTS Central by fjcstudio

Dialectic with Building One Tower

Tower one has great signi cance and history for UTS. The new building has a conscious relationship with this brutalist building, a relationship of contrast and compliment that aims to transform the experience of tower one, through the relation of a new whole. A partnership that makes both architectures richer and experiences more powerful.

UTS Central by fjcstudio

Dialectic of City and Campus

The new building seeks to resolve and clarify the interrelationship of city and campus. The Ribbon element developed with Lacoste and Stevenson, addresses the city’s Broadway, its transparency is open and inviting, seamless with the public domain. The library volume addresses and rede nes Alumni Green, through its pavilion form, openness and active uses. Between these volumes the new tower progressively adjusts in geometry from the campus grid of Alumni Lawn to the City grid of Broadway. Gently turning to create space and alignment with Tower One and Jones Street while stepping back from Broadway.

UTS Central by fjcstudio

Vertical Campus

This project creates a campus experience of collegiate promenade and informal collaboration through a spatial sequence that is both vertical and horizontal. It attempts to overcome the great challenge of creating a truly vertical campus experience. Tree shaded garden terraces are created at the upper level, circulation is in the form of escalator street and interlocking spiral stairs, celebrated and positioned in the most privileged locations with view and natural light. The building embodies UTS’ teaching strategy- a journey to innovative teaching spaces through campus-like open, informal collaboration spaces also open to view and light. New collaborative teaching spaces are ‘world rsts’ o ering both the intimacy of group work and potential for centralised or satellite tutorial.

UTS Central by fjcstudio

Inspiration Experience and Memory

Learning is surely one of our most noble aspirations and the architecture should not merely accommodate these uses but celebrate and inspire in the great academic tradition. The new reading room is intended to be such a space, uplifting and full of light, surrounded by books but also open to outside terraces and embraced in gentle curvilinear form.

The campus experience should also be acknowledged as one of our most life-formative, supported by an architecture that reinforces this experience. Inclusivity and connection are key. Meeting someone on a spiral stair that embodies the unexpected, exchanging messages across a shared table in the quietness of the reading room, a moment of insight under the shade of the g trees on the northern library terrace; the interconnectedness of life experience and architecture.

UTS Central by fjcstudio

Organic and Biomorphic

This project is part of our ongoing interest in the development of an architecture related to natural forms and systems. The curvilinear progressive forms, layered transparency and shading systems, integrated landscapes, automatic leaf-like shades of the library are all part of creating an architecture more responsive to human needs, preference and form.

  • Architects: FJCSTUDIO
  • Area:  N/A
  • Year:  2019
  • Photographs:  Brett Boardman | Martin Siegner | Tyrone Branigan
  • City:  Sydney
  • Country:  Australia
  • Credits:
    Original Podium design: Lacoste + Stevenson with DJRD
    Builder: Richard Crookes Construction