curating architecture news, competitions and events from around the world
Friday, October 22nd, 2021
The Brother's Residence by Alva Roy Architects
Photograph © Greg Van Riel

The Brother's Residence by Alva Roy Architects

The Brother's Residence is situated on a long and narrow midtown lot backing onto a laneway, in Bloor West neighborhood of Toronto.

Situated on a long and narrow midtown lot backing onto a laneway, in Bloor West neighborhood of Toronto, The Brother’s Residence is an integrated piece of architecture that provides 3,600 square feet of living space for three families on Lippincott Street.

This multi-unit building forms a distinct street edge with sharp, orthogonal geometries, and marks a positive addition to the wide variety of low-rise residential, commercial building types that comprise Ward 11 of Toronto at Harbord Street area.

Main Entrance
Main Entrance | Photograph © Greg Van Riel

The interior spaces cater to the functional needs of the family of each brother without compromising on the form. Three thousand six hundred square feet of well efficiently planned and lit living space are spread out over four levels in three units. Each unit has separate means of egress to address proficiently the fire and building code, and separate laundry and furnace rooms facilitate the function. Three bedrooms including the master bedroom, main and walkout entry, kitchen, living, dining, and office occupy the lowest level and main floor. A master bedroom opens onto a courtyard at the below street level, defining a balance of urban edifice and green refuge.

The Brother's Residence by Alva Roy Architects
Third floor balcony, Unit No.3 | Photograph © Greg Van Riel

Two bedrooms, two bathrooms, kitchen, living room, dining room, mechanical room, and laundry facilities occupy the second and third-floor units separately. A private spacious balcony on the top floor also introduces sunlight into the master suite.

Designed to carefully integrate into the surrounding streetscape, the house presents as an appropriate and contextually scaled three-story structure with a combination of rich and natural materials that predominate the façade of the building. The Combination of six sides sawed Eramosa stone and Shou Sugi Ban cedarwood are complemented by porcelain floor tiles and anodized aluminum laser cut screen walls.

Staircase
Staircase | Photograph © Greg Van Riel

The interior stairs are crafted from oak panels, matched by similarly pre-engineered oak floors and handrails lighted up by the skylights.

Despite Lippincott urban context, access to outdoor space is not neglected: a rear balcony off the main floor, lower level courtyard, and a front-facing terrace at the third-floor master suite ensure private outdoor relaxation. This connection to the outdoors beside the large windows can also be fully enjoyed from the homes’ interior spaces, as cleverly framed views of the neighborhood.

The Brother's Residence | Project Details

  • Architects: Alva Roy Architects
  • Area:  3,600 sq.ft.
  • Year:  2020
  • Photographs:  Greg Van Riel
  • City:  Toronto
  • Country:  Canada
  • Program
    LOCATION
    apartmentmagnifiercrossmenuchevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram