curating architecture news, competitions and events from around the world
Sunday, November 28th, 2021
Santo Tirso House by Hous3
Photograph © Ivo Tavares Studio

Santo Tirso House by Hous3

Located on a small hill, the house - a dark silhouette in sharp contrast to its natural environment - offers a wide view over Santo Tirso

From the road you can see the house, on a small hill, with a dark silhouette in sharp contrast to its natural environment, offering a wide view over Santo Tirso. Its simple lines are the reinterpretation of the stereotype of the traditional Portuguese house, gable roof.

Santo Tirso House by Hous3
Photograph © Ivo Tavares Studio

The architects started by defining a northeast-southeast axis in the longitudinal direction of the land and oriented in the best view of the place. And in this linear orientation, the main volume was arranged, in a playful reconfiguration of the traditional house, it became remarkable in the landscape. A smaller, fat volume was attached to this one, which in addition to completing the programmatic requirements of housing was also an allusion to the annexes that traditionally are constant additions to the main house.

Santo Tirso House by Hous3
Photograph © Ivo Tavares Studio

This volume departs from the entrance of the lot to create a kind of external decompression atrium. And in the simplicity of the composition of these two volumes, an intuitive understanding of spaces is promoted, inviting us to enter.

Santo Tirso House by Hous3
Photograph © Ivo Tavares Studio

In terms of the program's distribution, the reception lobby is the frst point of contact with the house, leading us to the central and common areas of the house: dining room, living room and kitchen, spacious and generous with lots of natural light promoted by negative space, which is used as the extension of the indoor room to the outside, to the pool and outdoor dining room, taking advantage of the rhythmic play of light in the afternoon.

Santo Tirso House by Hous3
Photograph © Ivo Tavares Studio

This central block also allows us to separate two spaces that were to be independent:

  • For the south-east, the private area, a corridor distributes the rooms and a small ofce, all of them with exterior spaces accessible through glass doors that balance the visual and physical connections to the landscape of each room;
  • To the northeast, the technical areas of housing and work, with double height;
Santo Tirso House by Hous3
Photograph © Ivo Tavares Studio

Over these two areas, the traditional shape of the gable roof allowed the interior spaces to be modeled to complement the nature of the programs, creating a place for reading and studying.

Due to the simplicity and relevance of its interior design, with light, minimalist and smooth walls, it offers a peaceful living space. In contrast to the dark exterior, where the black plant tile and the pine together with the simple shape of the building create a striking graphic silhouette against the landscape.

On the whole, through the juxtaposition of its facade materials, we get closer to the natural, the beautiful, where we hope that its inhabitants are happy.

Project Details:

  • Architects: Hous3
  • Area:  3,078 sq.ft. (286 sq.m)
  • Year:  2020
  • Photographs:  Ivo Tavares Studio
  • City:  Santo Tirso
  • Country:  Portugal
  • Program
    LOCATION
    OFFICE
    apartmentmagnifiercrossmenuchevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram