Container House by Rama Architects

Located on a steep terrain in heavy bushland, the design evolved around the concept of repurposing used shipping containers into a small yet bespoke family home. The expression of raw materials juxtaposed within the native and extraordinary landscape became the cornerstone of the design. Constraints included bushfire controls, protection of native trees and difficult access. 

Container House by Rama Architects
Photograph © Toby Peet
Container House by Rama Architects
Photograph © Toby Peet
Photograph © Toby Peet

Challenges

Bushfire contraints - BAL29 rating 
Access - containers had to be craned in in the middle of the night as the road had to be sectioned off 
Native tree protection - deck had to be cut to allow continual growth of the cabbage tree palm.

Container House by Rama Architects
Photograph © Toby Peet

Sustainability

Reuse of shipping containers, thus reducing time of labour and minimising energy consumption during consumption. Louvres have been used through out the home to allow the home to breath naturally providing cross flow ventilation and limited use of air conditioning.

Container House by Rama Architects
Photograph © Toby Peet

Container House | Project Details

  • Architects: Rama Architects
  • Area:  150 sq.m.
  • Year:  2018
  • Photographs:  Toby Peet
  • City:  New South Wales
  • Country:  Australia