curating architecture news, competitions and events from around the world

MVRDV has revealed the design for The Hills, the firm’s first project in South America

MVRDV designs residential towers with lush public green valley in Puerto Santa Ana, Ecuador
The Hills by MVRDV
Image © MVRDV

MVRDV has revealed the design for The Hills, the firm’s first project in South America. Designed for Quito-based developer Uribe Schwarzkopf, the project is located on the Guayas riverfront in Guayaquil, Ecuador. Comprising six residential towers atop a mixed-use plinth that creates a lively, landscaped “valley” on its roof, the design is inspired by the many juxtapositions found in Guayaquil itself – from the broad expanse of the river contrasted with nearby mountains, to the sight of modern high-rises on the shoreline set against the colourful hillside settlements of the Santa Ana hill.

The Hills by MVRDV
Between the six towers of The Hills is a mixed-use plinth that creates a lively, landscaped “valley” on its roof | Image © MVRDV

The Hills adds a dramatic new addition to the Guayaquil skyline. The project is located in Puerto Santa Ana, extending the boulevard that is gradually being consolidated along much of the city’s waterfront. The six residential towers of The Hills range from 92 to 143 metres, rising taller as they step away from the riverfront, thus echoing the way the city ‘steps up’ from the waterfront to the hills behind.

The Hills by MVRDV
The Hills adds a dramatic new addition to the Guayaquil skyline, extending the boulevard that is gradually being consolidated along much of the city’s waterfront | Image © MVRDV

At the base of the project, the towers merge together to form a terraced green valley that contains an oasis of pools, sports fields, and a large urban amphitheatre facing the riverfront, all surrounded by lush, natural vegetation. Inside this base are shops, a large community clubhouse, and other amenities. Between the four towers located closest to the river and the two towers at the rear of the development is a deeper ‘canyon’, providing extra spaces for retail and creating a route for pedestrians to cross the site at ground level, while also enabling the project to be built in two phases.

The Hills by MVRDV
The six residential towers of The Hills range from 92 to 143 metres, rising taller as they step away from the riverfront | Image © MVRDV

The complex is almost a city in itself, with towers of different heights, so it’s a mini skyline – but it’s also part of a larger skyline along the promenade. It was important for us that the project was not just an island in the city, but that it offered access for others as well, that it would give something back in the form of a public plinth. So it’s a very exciting space for people to go to, somewhere that we hope people can meet with friends. At the same time, the balconies that characterise the towers offer space for greenery as well as protection from the sun and rain.

says MVRDV founding partner Jacob van Rijs
The Hills by MVRDV
Flowing curved balconies create irregular setbacks and overhangs, with earth tones on the lower levels gradually giving way to lighter colours closer to the sky | Image © MVRDV

At the project’s outer edges, the design of the façades reflects the visual language of its neighbouring high-rises – white balconies, arranged in straight orthogonal lines. The façades facing the void between the towers, however, provide a very different character to the development. Here, the straight lines give way to balconies with flowing curves that create irregular setbacks and overhangs; earth tones on the lower levels gradually give way to lighter colours closer to the sky; and on all levels, plentiful greenery lines the balconies, extending the atmosphere of the central valley up to the top of the ‘hills’ that surround it.

The Hills by MVRDV
The terraced green valley contains an oasis of pools, sports fields, and a large urban amphitheatre facing the riverfront | Image © MVRDV

Many of these features were developed to provide a sustainable response to the warm climate of Guayaquil. The wide balconies shade the glass facade, while the positioning of the towers and the curved shapes help to improve ventilation, allowing breezes to flow across the site unimpeded. The abundant greenery helps to cool the surroundings, reducing the amount of energy needed to cool the building and making the valley itself a comfortable, welcoming environment for both residents and visitors.

The Hills will be supplied with renewable energy from photovoltaics, providing a large part of the energy used in the communal areas and residences. In addition, the project will collect and store rainwater for irrigation use in the gardens, while LED lighting and heat pumps reduce the overall carbon footprint of the development.

The Hills by MVRDV
Between the four towers located closest to the river and the two towers at the rear of the development is a deeper ‘canyon’, providing a route for pedestrians to cross the site | Image © MVRDV

Inside the towers, The Hills offers a wide selection of apartment sizes and types, offering everything from small apartments for individuals to apartments for families. Along with an abundance of amenities, The Hills features a vibrant public program, and plentiful retail options, ensuring that the building will be used throughout the day by a diverse group of residents and visitors – making the building a dynamic and exciting new destination in Guayaquil.

LOCATION
OFFICE
apartmentmagnifiercrossmenuchevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram