Casa Guaimbê by Sckarquitetura

The design of Casa Guaimbê seeks to enhance the views of the private garden as well as the city. The land is located on a steep slope, with neighbors on both sides. The orthogonal character sought to orient the openings to the main view, guaranteeing privacy for the house. This way, the architects managed to create a large free area for the garden and swimming pool, taking advantage of the sunniest orientation.

Casa Guaimbê by Sckarquitetura
Photograph © Eduardo Macarios

Design

First Floor

The integration with the place and the analysis of the topography guided the creation of the orthogonal volume in L that constitutes the main volumetry. Prioritizing the establishment of a tectonic relationship with the place, the axis created from the main facade runs through the kitchen, dining room, living room and home theater.

With an extensive program of leisure areas, the main volume expands into the land and divides the gourmet space, which runs through the garden and pool. Aligned with the void of the pool is a small pavilion of the residents’ private gym. Sliding and transparent glass plane framed by a minimalist frame contribute to re-signifying concepts of “inside” and “outside”. In particular, the social area of the residence offers a spectacular view of the garden.

Casa Guaimbê by Sckarquitetura
Photograph © Eduardo Macarios
Casa Guaimbê by Sckarquitetura
Photograph © Eduardo Macarios
Casa Guaimbê by Sckarquitetura
Photograph © Eduardo Macarios

Second Floor

The distribution of the flow of the social and intimate area is arranged by a sculptural staircase, which allows access from the upper volume to the lower hall. On the upper floor, intimate areas of the program were allocated: guest bedroom and cinema on one side and connected by a walkway that runs through the ground floor void, the son’s suites and master suite.

Casa Guaimbê by Sckarquitetura
Photograph © Eduardo Macarios

One of the highlights is the dramatic balance created by the volume where the main suite of the residence is located, which advances over the land and is accentuated by the extension of the eaves. This programmatic distribution sought to give greater freedom to the main floor of the residence, so that these environments were not directly linked to the social area of the house or the family’s private area.

Casa Guaimbê by Sckarquitetura
Photograph © Eduardo Macarios

Appearance

Indeed, it is important to emphasize the refined plastic treatment given to the panels that cover almost all the glass planes on the second floor. Muxarabi panels cover some of the glass planes, moulded by a mesh with a modular design, working as light filters and offering privacy for the intimate area. This solution allows adequate control of natural lighting, in addition, to providing dynamism, versatility and uniqueness to the composition of the facade. The silver travertine marble, lining and freijó wood panels were the base materials, providing unity to the project.

The wood plays a leading role in the development of the project, allowing the configuration of a contemporary spatial concept. Providing the integration of external and internal areas, the lining crosses the glass planes and also covers the flaps. To create a counterpoint of finishes, the floor of the intimate area was made in tauari while the joinery, lining and slats were designed in freijó. The area around the pool has been paved with cement boards between grass spaces.

Casa Guaimbê by Sckarquitetura
Photograph © Eduardo Macarios

The Brief

Casa Guaimbê was designed for a young couple, who already had a house projected by the office, but who was in their second residence. The family's new home would be built on a larger plot of land, and should be able to accommodate a program of expanded needs. Bearing in mind the open and free spirit of the couple of future residents and the need to create areas with less compartmentalization, we developed the project with a lot of freedom. One of the clients' main wishes was to be able to contemplate their garden from any room in the house, enhancing the feeling of leisure and tranquility in this home.

Casa Guaimbê by Sckarquitetura
Photograph © Eduardo Macarios

What building methods were used?

As it was rough ground, aiming for better security, several surveys has been made at the beginning of the process, at several different points of terrain to choose the most appropriate foundation. After analyses and valuations, the use of a root stake was defined as the best option. A type of very deep foundation which provides a more robust basis for construction. The house’s structural system, for the most part, follows the standard most used in Brazilian civil construction: slabs and concrete beams with masonry walls.

Casa Guaimbê by Sckarquitetura
Photograph © Eduardo Macarios

The proposal has large spans and cantilevers, so the solution found was the prestressed slab. This type of slab enables big spaces between pillars and free spans as well as it reduces the height of the beam providing a slender architecture. This solution also made possible the dramatic span created by the volume that moves over the ground and lands over a balcony on the first floor. The external brickwork facing receives the treatment of ventilated façade with marble finishing fixed by metallic inserts at the brickwork façade.

Casa Guaimbê by Sckarquitetura
Photograph © Eduardo Macarios

This solution provides more thermic comfort for the residence interiors as well as the ventilated façade avoids cracks and infiltrations. Inside walls are built either in dry wall or in brickwork. Several of them contain pillars and play a structure function, mainly when are next to big wide frames.

The flaps, one of focal points of project, were structured for metal triangular parts fixed in the main structure. The flaps got the OSB material (Oriented Strand Board), ACM finishing and over that, wood deck.

Casa Guaimbê by Sckarquitetura
Photograph © Eduardo Macarios

Sustainability Features

The design approach adopted for this project prioritizes, as much as possible, the connection between interior and exterior. Privileging the most favorable solar orientation, and in search of thermal comfort with minimum energy consumption, the implantation of the house is structured around an orthogonal block in L. This positioning seeks to orient the building towards the best solar incidence as well as to the private garden.

Casa Guaimbê by Sckarquitetura
Photograph © Eduardo Macarios

Desert to be highlighted for accentuating the prestressed slab planes on the upper and lower floors and the volumetric of the eaves, covered by ACM boards in Corten still. In addition to contributing to the protection of facades from direct sunlight, the eaves still act to extend the interior E1 E2 E1 and E2 spaces towards the exterior.

Casa Guaimbê by Sckarquitetura
Photograph © Eduardo Macarios

The remarkable inclination of these elements up and down contributes to accentuating the feeling of lightness given to the building and alludes to oriental architecture. Construction elements, such as the ventilated facade, emerge as a result of a detailed study of climatic factors during the project, appearing on the main facade of the house both as a compositional element that gives personality to the project and as an essential component for the environmental control of the building. Some strategies implemented in this project maximize its energy sufficiency, such as photovoltaic panels, storage batteries and charging stations for electric vehicles, making this a sustainable enterprise.

Project Credits

  • Architects: Sckarquitetura
  • Area:  1,211 sq.m.
  • Year:  2022
  • Photographs:  Eduardo Macarios
  • City:  Curitiba, State of Paraná
  • Country:  Brazil
  • Buenos Aires Apartments by Vazio S/A

    The proposal of Buenos Aires 350 is to offer alternatives to the sameness of real estate projects prioritizing sustainability, small scale and smart economy. The shared car, the bike paths and the economy that serves many rather than few point to an architecture that consumes less and proposes more for the city: a new relationship between buildings and the street, a new ground floor concept, a revaluation of the common staircase and open areas. 

    Buenos Aires Apartments

    The project has apartments with private terraces and cross ventilation. The common areas are the strictly necessary, and the materials are basic and timeless. There is no fitness center, home office, bar lounge, baby care or kids club; but there are nine “houses” with sunny terraces. Always integrated into the rooms, they function as small backyards. 

    Buenos Aires Apartments

    The building has a much lower height than its neighbors and explores the side offsets in staggered plastic volumes. Despite the tall and serious neighbors, the staggering allows the sun to shine in all backyards. The nine apartments are all different from each other and, despite being compact, all units have optimized and unique layouts. 

    Buenos Aires Apartments

    Parking is green and open. The garage becomes a garden, an urban eye – or perhaps a playground or a living room! (See layout of the garage plan.) With the imminence of the autonomous car in the near future, perhaps car ownership will be unnecessary and garages will have to be transformed into multifunctional spaces. Hence, the room that in other buildings is an inhospitable and dark area, here is the entrance to a building integrated to the street.

    Buenos Aires Apartments | Project Details:

  • Architects: Vazio S/A
  • Area:  Site Size: 360 sq.m. | Project Size: 832 sq.m.
  • Year:  2021
  • Photographs:  Leonardo Rodrigues | Daila Coutinho | Leonardo Finotti | Eduardo Eckenfels
  • City:  Carmo, Minas Gerais
  • Country:  Brazil
  • Cerrado House - at the foothills of the Sierra da Moeda

    Designed by Vazio S/A, the Cerrado House was built at the foothills of the Sierra da Moeda, a mountain range in the state of Minas Gerais. The three-bedroom house has a rooftop pool and a wide staircase that leads to the rooftop terrace. The rooms are right under the swimming pool and have views of the sierra, the Cerrado and its twisted trees. Louvers on the northern and western faces protect against the inclement sun.

    The play between function and form here is spontaneous and undogmatic: the ramps and stairs of the swimming pool are stamped onto the façades and shape the internal space. The employment of the programmatic source is made directly manifest: it is a strategy that explores the programme/form relationship as an inevitable correspondence.

    Cerrado House - at the foothills of the Sierra da Moeda
    Photograph © Gabriel Castro

    Performance Description

    Seeking the plasticity of basic architectural elements, the project also exalts this underestimated and threatened biome: the Cerrado. There is no landscape design: the house sits on natural terrain, whose immensity and vistas are best seen from the pool terrace.

    Cerrado House - at the foothills of the Sierra da Moeda
    Photograph © Gabriel Castro

    The Context

    The Cerrado is one of the country’s seven biomes and covers an area of 1.5 million km². It holds about a third of all Brazilian biodiversity, 5% of the world’s flora and fauna, and is home to the headwaters of the three largest hydrographic basins in the country (Amazon, São Francisco, and Paraná/Paraguay). It has a unique flora and stands out for its generously-spaced trees and low-slung brushwood, blending into a South-American variation on the African savannah and the European steppe. Given its ecological, geopolitical and cultural specificities, the Cerrado is considered the biome of national integration.

    Cerrado House - Swimming Pool
    Photograph © Gabriel Castro

    The soils of the Cerrado were once regarded as too acidic to farm. But since agronomists began applying industrial quantities of lime in the 1980s, these soils have been transformed. The Cerrado now produces 70% of Brazil’s agricultural output.

    In recent years, the rate of ecological destruction of the Cerrado has been twice that of the Amazon, and while the majority of the Amazon rainforest still survives, more than 60% of the Cerrado’s former 200 million hectares have disappeared under the plough, and most of that within the last two decades alone. It has been a black hole for conservation: only 2% of the ecosystem is protected. However, Brazilian agriculturalists and ministers still talk as if it had no conservation value at all.

  • Architects: Vazio S/A
  • Area:  320 sq.m.
  • Year:  2015
  • Photographs:  Gabriel Castro
  • City:  Sierra da Moeda
  • Country:  Brazil